Agenda en uitgaanstips

Evenementen in Nederland
 
 
Feest- en gedenkdagen in de Duitstalige wereld

1 mei 
Tag der Arbeit 
De Dag van de Arbeid.

Lees verder...

Bezoekersstatistieken

Vandaag 1108
Deze week 3055
Deze maand 21209
Vanaf mei 2011 3259999

Over het Duits 

 

Landen waar Duits gesproken wordt: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg, Liechtenstein, Oostkantons (België), Zuid-Jutland (Denemarken), Zuid-Tirol (Italië), de Elzas (Frankrijk), Lotharingen (Frankrijk), Namibië, Zuid-Afrika, Argentinië, Brazilië, Mexico, Paraguay, Canada, de Verenigde Staten, Polen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Roemenië, Rusland, Kazachstan,
Landen en regio's waar het Duits een officiële taal is: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg, Liechtenstein, Oostkantons (België), Zuid-Jutland (Denemarken), Zuid-Tirol (Italië), de Elzas (Frankrijk), Lotharingen (Frankrijk) Polen (erkend als 'hulptaal' in sommige gemeenten.), Paraguay (erkend als taal van de mennonietengemeenschappen) en Namibië.
Aantal moedertaalsprekers: Rond de 100 miljoen sprekers.
Eigen benaming: Deutsch, of voluit:
Die deutsche Sprache.

Alfabet:

Romeins (Latijns).
Aantal letters: 27 (van A tot ß)
Regulering:
(Spelling, etc.)
Rat für Deutsche Rechtschreibung (RdR)
Classificatie:
(Taalfamilie)
Indo-Europees
--------> Germaans
-----------> West-Germaans
----------------------------> Duits
Duits is sterk verwant aan: Jiddisch, Luxemburgs, Limburgs, Nederlands, Engels, Nedersaksisch, Fries, Schots, Afrikaans.
Duits is in mindere mate ook verwant aan: Deens, Zweeds, IJslands, Faeröers, Noors, Gothisch.
Duits is een verre verwant van: Russisch, Latijn, Grieks, Iers, Perzisch, Hindi, Armeens, Litouws.

 

Over het Duits

Inleiding
Het Duits is een West-Germaanse taal en de meestgesproken taal in de Europese Unie. Het Duitse taalgebied strekt zich uit van Zuid-Denemarken tot Noord-Italië en daarmee is het de taalkundige ruggengraat van Europa. Vanwege het belang van het Duits wordt de taal door veel mensen buiten Duitsland als tweede of derde taal gesproken. Naast Engels en Frans is het één van de drie belangrijke talen die in het voortgezet onderwijs onderwezen worden.
Het Standaard-Duits is gebaseerd op het Oost-Midden-Duits, dat gesproken wordt rond Leipzig, Wittenberg en Dresden. Dat was de regio waar kerkhervormer Maarten Luther geboren werd. Toen hij de Bijbel naar de volkstaal wilde vertalen koos hij uit alle Duitse dialecten zijn eigen dialect. Sindsdien is dat dialect uitgegroeid tot het Standaard-Duits.
Het Duits is een cultuurtaal. Er zijn vele prachtige literaire werken in het Duits geschreven, van het Middeleeuwse Nibelungenlied tot het werk van Goethe en Heinrich Böll
Duitstaligen noemen hun taal Die deutsche Sprache.

Oberrathen langs de Elbe
Het dorpje Oberrathen langs de Elbe.

 

Het Duitse alfabet
Het Duits maakt gebruik van het Latijnse alfabet. Een bijzonderheid van het Duitse alfabet is de Ringel-S, ß, die ter vervanging is van de dubbele S. Het Duits maakt ook veelvuldig gebruik van de umlaut om verschillende klanken te onderscheiden. Letters met umlaut hebben echter geen eigen plaats in het alfabet.
Lees meer over het alfabet en de uitspraak van het Duits....

 

Verspreiding
Het hart van de Duitstalige wereld is Duitsland. Daarnaast zijn Oostenrijk en Zwitserland twee belangrijke Duitstalige landen. Duits is ook de taal van de kleine staten Luxemburg en Liechtenstein. In een aantal landen wordt Duits door een minderheid gesproken. Duits is de derde taal van België, het wordt gesproken in de Oostkantons. Verder wordt Duits gesproken in het zuiden van Denemarken en het noorden van Italië.
Duitsland heeft als koloniale mogendheid een tijd geheerst over Duits-Zuidwest-Afrika, het hedendaagse Namibië. Ongeveer een derde van de blanke bevolking van Namibië spreekt nog Duits als moedertaal (ongeveer 40.000 mensen).

 

Taalfamilie
Het Duits behoort tot de Germaanse talen, een groep binnen de grote Indo-Europese taalfamilie. Binnen de Germaanse talen is het Duits het nauwst verwant aan het Nederlands en het Engels (West-Germaanse talen) en minder aan Deens, Zweeds, Noors en IJslands (Noord-Germaanse talen).
De Indo-Europese talen zijn een grote taalfamilie. Vergeleken met een mensenfamilie zou je kunnen zeggen dat de Indo-Europese taalfamilie bestaat uit verre voorvaderen, oudooms, achterneven en achternichten, etc. De Germaanse talen vormen voor het Duits de naaste familie, ooms en tantes, neven en nichten. De kleinere groep van de West-Germaanse talen is het gezin van het Duits. De andere West-Germaanse talen zijn de broers en zussen van het Duits.

 

Het Duits vergeleken met andere Germaanse talen.

Duits Nederlands Engels Deens IJslands Gothisch
eins één one en / et einn ains
zwei twee two to tveir twai
drei drie three tre ţrír threis
erste eerste first fřrste fyrsti fruma
Vater vader father far fađir atta
Mutter moeder mother mor móđir aiţei
Bruder broer brother bror bróđir broţar
Schwester zus sister sřster systir swistar
Auge oog eye řje auga augo
Nase neus nose nćse nef -
Herz hart heart hjerte hjarta hairto
sonne zon sun solen sólin sauil

 

Het Duits vergeleken met andere Indo-Europese talen

Duits Spaans Latijn Grieks Russisch Iers Litouws Sanskriet
eins unos unus oinos odin aon vienas eka
zwei dos duo duo dva du dvau
drei tres tres treis tri trí trys trayah
erste primero primus protos pervij prím pirmas pratamaha
Vater padre pater pater otjets athair tevas pitar
Mutter madre mater meter mat' máthair mótina matar
Bruder hermano frater phrater brat deartháir brolis prasar
Schwester hermana soror adelfi sestra deirfiúr sesuo sar
Auge ojo oculus osse oko súil akis aksi
Nase nariz nasus rhis nos shron nosis nasika
Herz corazón cordis kardia serdtse croí sirdis hrudaya
sonne sol sol helios solntse grian saule sura

 

 

 

 

 

 

 
Citaat van de dag

"Iedere taal geeft een unieke kijk op het leven.
"
- Federico Fellini -
(1920-1993)

Advertenties

Ook adverteren op deze pagina?

De techniek achter deze webzijde is onlangs veranderd voor de overgang van http:// naar https://. Daardoor staan er nu overal irritante vraagtekens. Deze worden handmatig weggehaald. Gaat een tijdje duren. Excuus voor de overlast.